Articole

pamant

Contact

telefon

Servicii

heart

Despre mine

chibi psychologist

Crâmpeie de viață

Heart dancing

Proiecte

babies12

Acasă

M-am decis să revin la un subiect deseori abordat, pentru că cele mai multe cazuri noi, care se prezintă la cabinetul meu, sunt probleme de cuplu. Relații care se destramă la puțin timp după crearea lor. Toate cuplurile se confruntă cu aceleași momente „critice”, cu aceleași „sincope” relaționale și, totuși, unele cupluri trec peste toate.

            De ce unele relaţii au viaţa mai lungă decât altele?

Nu este vorba numai despre iubire. Comportamentul faţa de persoana iubită este la fel de important ca şi sentimentele faţa de ea. Nu cred în reguli impuse în orice relație, ce asigură longevitatea ei, dar cred în atitudini verificate în timp și aplicate, care, odată însuşite şi respectate, te vor ajuta să cultivi mereu relaţii durabile şi pline de dragoste şi satisfatie alături de persoană iubită.

viejitosRespect reciproc: oricât de mult ai iubi pe cineva, e necesar să-ţi păstrezi respectul şi stima pentru propria-ţi persoană. Oricine merită dragoste şi respect, dar nu te aştepta să le primeşti până când nu le oferi la rândul tău. Dacă-i permiţi persoanei iubite să te jignească, fii pregătită să auzi şi alte lucruri neplăcute în viitor. Dacă partenerul (parteneră) nu-şi poate păstra controlul şi foloseşte cuvinte jignitoare la adresa ta, sau face lucruri care te lezează, gândeşte-te serios să-ţi cauţi pe altcineva. Ce eşti de acord să accepţi este exact ceea ce primeşti.

Consideraţie faţă de partener: dă dovadă de compasiune, înţelegere, iertare şi recunoştinţă faţă  de persoana iubită. Nu-ţi arăta răbdarea, bunătatea, consideraţia şi solicitudinea doar pe termen scurt, ci pe tot parcursul relaţiei. Evită indiferenţa, lipsa de politeţe, insinuările şi pedepsele de-a lungul întregii relaţii. Nu lasă niciodată pe cineva să folosească cuvinte care îl ofensează sau îl denigrează pe partenerul tău de cuplu.

Atitudinea pozitivă: foloseşte cuvinte de apreciere, încurajare şi recunoaştere pozitivă, pentru a cultiva o relaţie armonioasă cu persoană iubită. Nu folosi cuvinte distructive, indiferent de motiv. În caz contrar, relaţia voastră nu va supravieţui. Controlul limbajului înseamnă controlul minţii.

Rezolvarea unei probleme încă de la apariţia ei: problemele care apar se cer discutate în cel mai scurt timp. Nu aştepta că situaţia să devină acută. Nu amâna să discuţi o problemă, abordeaz-o în aceeaşi zi, atunci când amândoi vă pregătiţi pentru culcare, dacă în timpul zilei nu ai găsit momentul potrivit.

Păstrarea intimităţii: niciodată să nu discuţi chestiuni intime în public cu partenerul tău (partenera ta) sau cu cineva din anturaj. Aşteaptă momentul favorabil şi abordează subiectul într-un cadru privat (cu persoana iubită sau cu un prieten apropiat). Dacă cineva apropiat greşeşte, te dezamăgeşte sau te supără, cearta în faţa altor persoane nu rezolva nimic, ea nu duce decât la resentimente şi frustrare.

Comunicarea: comunicarea între parteneri este esenţială pentru rezolvarea unor neînţelegeri, disensiuni care pot apărea la un moment dat. Dar, pentru o bună comunicare, e nevoie de doi. Dacă cealaltă persoană nu este deschisă discuţiilor, problema rămâne nerezolvată şi se adânceşte. Să încerci să discuţi ceva care te preocupă atunci când cealaltă persoană nu cooperează sau este preocupată de altceva, e o pierdere de timp şi o sursă de insatisfacţie. Stabileşte de comun acord o altă zi sau un moment al zilei când sunteţi amândoi dispuşi să purtaţi o discuţie pe această tema. Dacă celălalt nu cooperează sau evită să discute ceva care pentru tine este important, aşterne-ţi gândurile şi părerile pe o hârtie şi înmânează-i-o. În felul asta n-o să mai poată să evite o discuţie ulterioară pe această problemă.

Evita monotonia şi cultivă romantismul: romantismul nu există pur şi simplu, el trebuie inventat şi creat (mulți cititori vor zâmbi la acest cuvânt-romantism). E nevoie să faci eforturi pentru a-l păstra în relaţia de cuplu, pentru că iubirea voastră să evolueze. Micile atenţii, surprize şi dovezi de iubire contează (cuplurile aflate la mine în terapie, care au aplicat aceste metode, și-au începutul drumul spre salvarea relației, și-au permis să privească din nou unul spre celălalt). Nu trebuie să fie neapărat un buchet de trandafiri sau o sticlă de şampanie. Un bileţel amuzant sau plin de afecţiune, lăsat la îndemână, pot să însemne foarte mult pentru celalat. E o dovadă că e mereu prezent în gândurile tale. Propune-ţi să faci ceva romantic în fiecare zi. Gestul tău nu poate trece neobservat. Păstraţi iubirea vie în inimile voastre. Exprimă-ţi sentimentele, demonstrează-ţi afecţiunea în fiecare zi!

Toate micile lucruri pe care le faci zilnic pentru persoană iubită se adună şi conduc spre o relaţie plină de iubire şi satisfacţie. O relație este ca o floare ce are nevoie de ATENȚIE, ÎNGRIJIRE și IUBIRE.