Autostrada adolescenței

Am ales ca, în această postare, să mă adresez ție, adolescentule! Am decis să facem un joc:

„Imaginează-ţi că te afli singur(ă) pe autostradă, într-o maşină.

Abia ai trecut de primul oraş (PUBERTATE) şi deja eşti din nou pe autostradă. Apare, pe partea dreaptă, un semn pe care scrie "Oraşul adulţilor, șase ani, drept înainte."

Conduci pe autostradă cam cu 100 km/ora, îndreptându-te spre acest oraş nou şi grozav, despre care ai auzit atât de multe. Deodată, după o curbă, vezi o persoană care flutură un steag roşu şi pe care îl agită în sus şi în jos, în semn de avertizare. Îţi face semn să te opreşti cât poţi de repede...aşa că încetineşti, apeşi pe pedala de frână şi reuşeşti să opreşti chiar în fața omului cu steagul. El vine la geamul de la portiera maşinii tale şi îţi spune:

teen-driver1-Prieten(ă) drag(ă),am o informaţie foarte importantă pentru tine. Un pod s-a prăbuşit cam la un kilometru depărtare de acum. Acolo se cască gură unei prăpăstii adânci şi întunecate. Dacă nu eşti atent(ă), te vei prăbuşi în prăpastie şi, evident, nu vei mai ajune niciodată în Oraşul Adulţilor!

Hm...te-a pus pe gânduri...Ce vei face? Nu ai voie să te întorci, nu ai cum să te întorci înapoi, deoarece maşina ta nu are marşarier. Niciuna din aceste maşini care circulă pe această autostrada nu mai poate întoarce. Aşa că îl întrebi pe omul cu steagul:

-Şi ce am de făcut?

-Am o sugestie. Mergi cu mare grijă pe acest drum, condu încet şi atent că să observi din timp podul ce s-a prăbuşit. Când ai ajuns în apropiere, ia-o pe lângă el cu foarte mare grijă şi viteză minimă, pe partea dreapta a lui şi mergi spre sud vreo doi-trei kilometri. Acolo vei găsi un loc pe unde poţi ocoli prăpastia şi de unde poţi ajunge în siguranţă pe drumul principal. Nu trebuie să cazi în prăpastie, ai loc pe unde să mergi, poţi să ocoleşti cu maşina, aşa că mult noroc şi CONDU CU ATENŢIE!

***Automobilul pe care îl conduci reprezintă propria ta viaţă. Are numele tău scris pe capotă. De fapt, această maşină are toate caracteristicile tale şi TU conduci pe autostrada vieţii, spre timpul când vei deveni adult.

Omul cu steagul e trimis pentru a te avertiza asupra unei probleme care îţi stă în cale: o prăpastie în care cei mai mulţi adolescenţi cad în drumul lor spre maturitate.

Fiecare are de a face cu această prăpastie, în timpul anilor de adolescenţă. Dacă îţi conduci maşina pe autostrada vieţii cu viteză maximă, fără să te gândeşti la pericole şi fără să asculţi avertizările întâlnite în drumul tău, poţi cădea victima unui accident fatal. Pentru că te-ai oprit...gândeşte-te cu atenţie la acest drum!

Mulţi tineri şi-au distrus vieţile aruncându-se în această prăpastie, mergând neatenţi pe autostrada vieţii, dar TU o poţi evita, poţi ocoli pericolul, pentru că ştii la ce să te aştepţi!”